“Wat heel belangrijk is in bevallingsverwerking is vragen hoe de bevalling beleefd is en daarnaar écht te luisteren."

Monique van Doorn - verloskundige

Over mij

Sabine van Onselen
Hallo, ik ben Sabine van Onselen en ik heb het platform 'Geboortebegeleiders aan het Woord' opgericht, allereerst om zo goede informatie, inspiratie en/of steun te bieden aan vrouwen en partners die in het geboorteproces zitten.
Ten tweede hoop ik met dit platform de kennis en inzichten van verschillende zorgprofessionals bijeen te brengen en hen wellicht met elkaar in contact te brengen.

Al jong ben ik geïnteresseerd geraakt in vrouwengezondheid en het geboorteproces. Tijdens mijn studie heb ik mij hierin verder kunnen verdiepen en mijn interesse voor dit onderwerp blijft groeien!

Geboren worden

Voor mij bestaat het leven uit vele ‘geboortes'. Allereerst het letterlijk geboren worden en vervolgens alle fysiologische, emotionele en spirituele groeiprocessen.

Bij een geboorte moet altijd 'iets' afsterven om het andere geboren te laten worden. Bij een bevalling is dat fysiologisch de placenta waar de baby afscheid van moet nemen. In andere processen kan het in een oude overtuiging zitten of een patroon dat los gelaten moet worden. Een nieuw inzicht of zelfs een stukje identiteit komt daarvoor in de plaats. Deze processen intrigeren mij, maar gaan vaak niet zonder 'horten of stoten'. Steun en openheid in deze processen zijn enorm belangrijk!

Een fietstocht door Europa en West-Afrika en mijn antropologie studie heeft mij geleerd te leren kijken door de ogen van iemand met een totaal andere achtergrond. Ik probeer deze manier van kijken zoveel mogelijk toe te passen in mijn eigen leven, omdat het zo verrijkend kan zijn en nieuwe inzichten geeft over mezelf, mensen en samenleving(en). Ik hoop op dit platform ook zo'n rol te mogen vervullen en door deze uiteenlopende gesprekken jou nieuwe inzichten aan te kunnen reiken.

Studies

In 2014 heb ik mijn Master behaald in ‘Cultural Anthropology and Development Sociology’. Ik ben tijdens mijn afstudeeronderzoek met veel geboortebegeleiders (met name doula’s) en moeders in contact gekomen. In deze periode heb ik inspirerende en ontroerende interviews gehad.
Tijdens mijn Bachelor in Antropologie heb ik de kans gekregen om onderzoek te doen in Ghana over de vrouwelijke gezondheid en over het gebruik van medicinale planten daarbij.
  • MA onderzoek: 'Het effect van een doula op de psychosociale zorgbehoeften van zwangere vrouwen in Nederland.'
  • BA onderzoek: 'The knowledge of midwives, priestesses and market sellers about medicinal plants for women’s reproductive health matters in five Southern regions in Ghana.'
Interview met een Ghaneze traditionele medicijn vrouw (rechts) in 2010 over welke planten zij gebruikt voor vrouwengezondheid. In het midden zit onze gids en vertaler uit dit specifieke gebied. Achter mij zit Prof. dr. Tinde van Andel (ethnobotanicus) de verzamelde planten te definiëren en te drogen.