“Het moment dat ik moeders anders leer aanleggen, is het borstvoedingsprobleem vaak over."

Alexandra Knijnenburg - lactatiekundige

Over mij en dit project

Hallo, ik ben Sabine (april, 1987) uit Den Haag. Ik woon samen met m'n man Sander en onze hond Joep in Den Haag, achter de duinen. We verwachten eind oktober 2023 ons eerste kindje! Ik ben een cultureel antropoloog en auteur van de podcast en het boek 'Geboortebegeleiders aan het woord'. Nieuwsgierigheid, vragen stellen en onderzoeken is wat heeft geleid tot dit platform.

Het geboorteproces heeft me altijd geintrigeerd en ik zie geboorteprofessionals echt als verborgen parels in onze samenleving. Ze zetten zich dag en nacht in om de voorwaarden te scheppen voor een positieve ontwikkeling van baby’s, kinderen en ouders. Ze vallen niet op en staan niet graag in de schijnwerpers, maar als je achter de schermen kijkt en hun vragen stelt, ontdekte ik een schat aan kennis en levenswijsheid. Ik heb dit onder andere mogen ervaren toen ik vele doula’s interviewde voor mijn MA afstudeeronderzoek. Dit inspireerde me om begin 2017 de podcast 'Geboortebegeleiders aan het woord' te starten. Op die manier kon ik zorgprofessionals letterlijk aan het woord laten en van hen leren en meer horen over hun passie en persoonlijke inzichten in het geboorteproces.

De insteek van de podcast en het boek is om uiteenlopende opvattingen naast elkaar te laten bestaan. Ik beoog niet een bepaalde visie neer te zetten, alhoewel ik achteraf gezien een overeenkomstig thema ontdekte dat in de interviews de boventoon voert: vertrouwen. Elke geboortebegeleider belicht dit op zijn of haar unieke manier door kennis, tips en levenservaringen te delen.

Studies

Ik heb zowel mijn bachelor als master afgerond in Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie in Leiden. Beide studie-onderzoeken gingen over vrouwengezondheid en geboorte. Voor mijn bachelor heb ik in 2010 veldwerk en interviews mogen doen in Ghana (West-Afrika) met lokale kruiden- en vroedvrouwen. Ik onderzocht de traditionele kennis en gebruiken van kruiden rondom: menstruatie, vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallen, kraamperiode, soa’s en vaginale hygiëne. Dit onderzoek maakte onderdeel uit van een groot overkoepelend onderzoek in etnobotanie.

Mijn masteronderzoek ging over de invloed van een doula op de psychosociale zorgbehoeften van zwangere vrouwen in Nederland. Hiervoor heb ik onder andere uitgebreide en veelal ontroerende interviews mogen afnemen met doula’s en moeders. In die tijd (2014) werd het idee geboren om ooit dit soort waardevolle levenservaringen en kennis over het geboorteproces te delen met een groter publiek.

MA onderzoek: 'Het effect van een doula op de psychosociale zorgbehoeften van zwangere vrouwen in Nederland.'
BA onderzoek: 'The knowledge of midwives, priestesses and market sellers about medicinal plants for women’s reproductive health matters in five Southern regions in Ghana.'
Interview met een Ghaneze traditionele medicijn vrouw (rechts) over welke planten zij gebruikt voor vrouwengezondheid. In het midden zit onze gids en vertaler uit dit specifieke gebied. Achter mij zit prof. dr. Tinde van Andel (ethnobotanicus) de verzamelde planten te definiëren en te drogen.