“Wil je een mooie, empathische maatschappij hebben, investeer in de hechting van kinderen aan hun ouders"

Alexandra Knijnenburg

Over mij

Hallo, ik ben Sabine van Onselen (1987) en ik heb het platform 'Geboortebegeleiders aan het Woord' opgericht. Allereerst om goede informatie, inspiratie, steun, praktijkkennis en verschillende visies te bieden aan vrouwen en partners die in het geboorteproces zitten.

Ik word er zelf altijd warm van om verschillende mensen te spreken en te horen over hun leven en drijfveren. Tezamen met mijn interesse voor vrouwengezondheid en het geboorteproces zijn dit twee belangrijke bouwstenen voor het platform.

Verschillende reizen, waaronder een lange fietstocht van 7.000 km door Europa en West-Afrika voor het goede doel en mijn antropologie studies hebben mij o.a. geleerd te leren kijken door de ogen van iemand met een totaal andere achtergrond. Ik probeer deze manier van kijken zoveel mogelijk toe te passen in mijn eigen leven, omdat het zo verrijkend kan zijn en nieuwe inzichten geeft over mezelf, mensen en situaties. Ik hoop op dit platform ook zo'n rol te mogen vervullen en door deze uiteenlopende gesprekken jou nieuwe inzichten aan te kunnen reiken.

Studies

In 2014 heb ik mijn Master behaald in ‘Cultural Anthropology and Development Sociology’. Ik ben tijdens mijn afstudeeronderzoek met veel geboortebegeleiders (met name doula’s) en moeders in contact gekomen. In deze periode heb ik inspirerende en ontroerende interviews gehad.
Tijdens mijn Bachelor in Antropologie heb ik de kans gekregen om onderzoek te doen in Ghana over de vrouwelijke gezondheid en over het gebruik van medicinale planten daarbij.

MA onderzoek: 'Het effect van een doula op de psychosociale zorgbehoeften van zwangere vrouwen in Nederland.'
BA onderzoek: 'The knowledge of midwives, priestesses and market sellers about medicinal plants for women’s reproductive health matters in five Southern regions in Ghana.'
Interview met een Ghaneze traditionele medicijn vrouw (rechts) in 2010 over welke planten zij gebruikt voor vrouwengezondheid. In het midden zit onze gids en vertaler uit dit specifieke gebied. Achter mij zit Prof. dr. Tinde van Andel (ethnobotanicus) de verzamelde planten te definiëren en te drogen.