“Bij de geboorte van je kindje wordt ook de darmflora geboren, ofwel je darmmicrobioom. ‘Micro Birthing’ vat dat mooi samen."

Claudia van Wezel - natuurgeneeskundige therapeut en zwangerschapsdocent

Raymond de Vries

Prof. dr. Raymond de Vries
Prof. dr. Raymond de Vries
Prof. dr. Raymond de Vries
chevron_leftchevron_right
hoogleraar Verloskunde

Prof. dr. Raymond de Vries is geboren in New Jersey (VS), zijn ouders zijn van Nederlandse komaf. In 1981 heeft Raymond de Vries zijn PhD behaald in sociologie aan de Universiteit van Californië, met het proefschrift “The Licensing of Midwives: An Exploration of the Interaction of Medical and Legal Institutions.” Hierna heeft hij op verschillende universiteiten academische functies bekleed en in vele commissies gezeten. Raymond heeft inmiddels over de 200 wetenschappelijke publicaties, peer reviews, boek reviews, boek hoofdstukken en boeken op zijn naam staan.

Sinds 1994 doet Raymond de Vries al onderzoek in Nederland rondom het Nederlandse geboorte systeem. Het boek ”A pleasing birth - Midwives and Maternity care in the Netherlands” uit 2005 beschrijft hij het Nederlands verloskundig systeem en de kraamzorg vanuit een historisch, cultureel en sociaal oogpunt. Dit laat je het systeem dat de meesten voor lief nemen herwaarderen, maar ook toont hij aan hoe o.a. de Nederlandse taal en culturele opvattingen over huis, familie, vrouwen, het lichaam, pijn beleving, spaarzaamheid en solidariteit van invloed zijn op de bevalling.

Raymond is medebestuurder van het 'Center for Bioethics and Social Sciences in Medicine' aan de Universiteit van Michigan. Ook is hij op dezelfde Universiteit Professor op de afdeling Gezondheidswetenschap (Learning Health Sciences) en Professor op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. Enkele maanden per jaar woont hij in Maastricht waar hij gastprofessor is aan de Universiteit van Maastricht op de academie Verloskunde, waar hij het lectoraat Midwifery Science begeleidt. Het lectoraat heeft als doelstelling om de fysiologische zwangerschap en geboorte te bevorderen. Zij geven dit vorm d.m.v. interdisciplinaire projecten en onderzoeken in samenwerking met zorgverleners en (aanstaande) ouders.

Klik hier door naar het Engelse interview met Raymond de Vries.