“Zowel bij een bevalling als bij seks, moet het lijf en het brein een goede samenwerking hebben, dus een positieve feedback naar elkaar. Angst is de spelbreker."

drs. Hanneke Termeer - seksuoloog

Prof. dr. Raymond de Vries

Prof. dr. Raymond de Vries
Prof. dr. Raymond de Vries
Prof. dr. Raymond de Vries
chevron_leftchevron_right
Prof. dr. Raymond de Vries is een socioloog, wetenschappelijk onderzoeker, hoogleraar, spreker en auteur op het gebied Verloskunde en Gynaecologie. hij woont merendeel van de tijd in de Verenigde Staten waar hij werkzaam is aan de Universiteit Michigan, daarnaast woont hij enkele maanden per jaar in Maastricht waar hij gastprofessor is aan de Universiteit Maastricht op de academie Verloskunde. Raymond is getrouwd en vader van drie kinderen en grootvader van vijf kleinkinderen.

Raymond de Vries is geboren in New Jersey (VS), zijn ouders zijn van Nederlandse komaf. Raymond heeft inmiddels een zeer indrukwekkende internationale carrière opgebouwd. Ik zal tekort schieten wanneer ik het allemaal probeer op te sommen. Vandaar dat ik hier aantal highlights benoem om je een beeld te geven. Daarnaast zal het interview zelf getuigen van zijn adequate kennis en jarenlange ervaring als onderzoeker en docent op het gebied van de geboortezorg.

In 1981 heeft Raymond de Vries zijn PhD behaald in sociologie aan de Universiteit van Californië, met het proefschrift “The Licensing of Midwives: An Exploration of the Interaction of Medical and Legal Institutions.” Hierna heeft hij op verschillende universiteiten academische functies bekleed en in velen commissies gezeten. Raymond heeft inmiddels over de 200 wetenschappelijke publicaties, peer reviews, boek reviews, boek hoofdstukken en boeken op zijn naam staan.

Sinds 1994 doet Raymond de Vries al onderzoek in Nederland rondom het Nederlandse geboorte systeem. Het boek ”A pleasing birth - Midwives and Maternity care in the Netherlands” uit 2005 beschrijft hij het Nederlandse verloskundig systeem en de kraamzorg vanuit een historisch, cultureel en sociaal oogpunt. Dit laat je het systeem dat de meesten voor lief nemen herwaarderen, maar ook toont hij aan hoe o.a. de Nederlandse taal en culturele opvattingen over huis, familie, vrouwen, het lichaam, pijn beleving, spaarzaamheid en solidariteit van invloed zijn op de bevalling. Een aanrader.

Momenteel is Raymond mede-bestuurder van het Bioethiek centrum van de Sociale wetenschap in Medicijnen aan de Universiteit van Michigan. Ook is hij op dezelfde Universiteit Professor op de afdeling Gezondheidswetenschap (Learning Health Sciences) en Professor op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. Enkele maanden per jaar woont hij dus in Maastricht waar hij gastprofessor is aan de Universiteit van Maastricht op de academie Verloskunde, waar hij het lectoraat Midwifery Science begeleidt zowel vanuit Nederland als uit de Verenigde Staten. Het lectoraat heeft als doelstelling om de fysiologische zwangerschap en geboorte te bevorderen. Zij geven dit vorm d.m.v. interdisciplinaire projecten en onderzoeken in samenwerking met zorgverleners en (aanstaande) ouders.

Benieuwd naar het interview met Raymond de Vries?

Contactgegevens:
r.devries@av-m.nl
Center for Bioethics and Social Sciences in Medicine - Raymond de Vries
Academie Verloskunde Maastricht - Raymond de Vries