“Eén van de grootste misvattingen van artsen, en dat gaat heel onbewust, is dat ze mensen gaan redden in plaats van helpen."

drs. Eric Hallensleben

dr. Hajo Wildschut

Dr. Hajo Wildschut, wildschut, gynaecoloog, prenatale screening, senior consultant, integrale geboortezorg
Hajo Wildschut, geboortebegeleider, gynaecoloog, wildschut, interview, dr. Wildschut, prenatale screening, samen bevalt beter, integrale geboortezorg, wildschut consultancy, podcast, sabine van onselen
Dr. Hajo Wildschut, wildschut, gynaecoloog, prenatale screening, senior consultant, integrale geboortezorg
Dr. Hajo Wildschut - gynaecoloog en senior consultant
Hajo Wildschut, geboortebegeleider, gynaecoloog, wildschut, interview, dr. Wildschut, prenatale screening, samen bevalt beter, integrale geboortezorg, wildschut consultancy, podcast, sabine van onselen
In gesprek met dr. Hajo Wildschut over integrale geboortezorg en onzekerheden bij prenatale screening
chevron_leftchevron_right
dr. Hajo Wildschut is gynaecoloog en senior consultant. Hajo heeft een rijke carrière als gynaecoloog prenatale screening, docent en wetenschappelijk onderzoeker achter zich. Momenteel is hij manager van de ‘Wildschut Consultancy’, een onafhankelijk adviesbureau waar de focus ligt op kwaliteitsverbetering op terrein van geboortezorg in Nederland en ontwikkelingslanden. Hajo woont met zijn vrouw Marina van Dijk in Enkhuizen en is vader van vier volwassen kinderen en drie kleinkinderen.

In 1982 is dr. Hajo Wildschut als gynaecoloog afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens heeft hij 4 jaar gewerkt in het Sint Elisabeth Hospital op Curaçao. Op Curaçao initieerde Hajo het onderzoek “The Curaçao Perinatal Mortality Survey” wat resulteerde in een proefschrift en een PhD-diploma. Ook heeft Hajo 1 jaar gewerkt in Mumbai (India) in een ziekenhuis te midden van de krottenwijken. Hierin ontwikkelde hij zijn interesse voor epidemiologie wat later zijn subspecialisatie werd. Na deze buitenlandse ervaringen heeft Hajo gedurende 25 jaar in verschillende academische settings gewerkt waaronder, Amsterdams Medisch Centrum (AMC), University of Bristol (UK) en de Erasmus Universiteit Medisch Centrum (EMC).

In 2011 heeft Hajo de overstap gemaakt van de Erasmus MC naar Westfriesgasthuis in Hoorn. Waar hij de uitdaging op zich nam om de afdeling gynaecologie, na een ernstige calamiteit met als gevolg een leegstroom, weer op te bouwen. Van 2011 tot 2015 heeft Hajo hier gepassioneerd aan gewerkt en is met zijn team erin geslaagd om het imago van de afdeling en het ziekenhuis te verbeteren. Hierna is Hajo op zijn 65e met pensioen gegaan en heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan zijn boek ‘Samen bevalt beter’. Deze wordt naar verwachting begin 2018 gepubliceerd. Hierin heeft Hajo zijn jarenlange ervaringen als gynaecoloog en consultant verwerkt. In dit boek geeft hij samen met een team van deskundigen praktische richtlijnen voor de aankomende ‘Integrale geboortezorg’, waarin goede samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals centraal staat om zo betere geboortezorg te kunnen bieden aan de moeder en (on)geborene.

Vorige posities:
  • Senior docent afdeling Verloskunde en Gynaecologie, Erasmus MC, Rotterdam (1994-2011)
  • Co-directeur van de Erasmus Centrum van Migratie, Volksgezondheid en Ethniciteit
  • Directeur van Zuidwest Nederland prenatale Screening stichting
  • Voorzitter Regionaal comité van nationaal perinatale auditprogramma
  • Technische adviseur Directoraten Generale Internationaal Coöperatie (DGIS) voor Human Reproductive Programme (Wereldgezondheidsorganisatie, WHO)
Docentschap: Hajo is actief betrokken geweest bij onderwijsprogramma’s van geneeskundestudenten van het Erasmus MC te Rotterdam. Daarnaast is hij docent geweest van de Masterclass Klinische Verloskunde (Hogeschool Rotterdam). Ook heeft hij nascholing trainingen gegeven in evidence-based medicine aan afgestudeerde zorgprofessionals.

Hajo heeft in zijn carrière actief meegewerkt aan wetenschappelijke activiteiten op het gebied van perinatale epidemiologie en screening en volksgezondheidsonderzoeken. Dit resulteerde in meer dan 100 publicaties, waaronder 86 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen, verschillende boekhoofdstukken en drie boeken: (Wjen to screen in Obstetric and Gynecology (1996 en 2006), ‘Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen’ (2011) en ‘Samen bevalt beter’ (verwacht 2018-).

Contactgegevens: Website: www.wildschutconsultancy.com
E-mail: h.i.j.wildschut@gmail.com

Benieuwd naar het gesprek met dr. Hajo Wildschut? Klik hier door naar de gesprekken.