“Zowel bij een bevalling als bij seks, moet het lijf en het brein een goede samenwerking hebben, dus een positieve feedback naar elkaar. Angst is de spelbreker."

drs. Hanneke Termeer - seksuoloog
micrss_feed podcast

Welkom bij Geboortebegeleider aan het Woord!

Geboortebegeleiders aan het Woord, geboortebegeleiders, Sabine van Onselen, interview, podcast, zwanger, zwangerschap, zorgprofessionals, bevalling, gynaecoloog, verloskundige, kraamverzorgende, aan het woord,
Podcast Geboortebegeleiders aan het Woord
Ik ben wekelijks in gesprek gegaan met eerste- en tweedelijns verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, doula's, lactatiekundigen, kraamverzorgenden, psychologen, onderzoekers, paramedici, vadercoach en geboortefotograaf.

Om zo de praktijkkennis en inzichten van verschillende zorgprofessionals rondom het geboorteproces te delen en hier bijeen te brengen. Ik hoop dat je hierdoor geïnspireerd of gesteund mag worden!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
zondag, 28 januari 2018

#28 Eerste Kraamweek: Inzichten, Kennis en Ervaringen van Kraamverzorgende Nthabiseng Lohman

Vandaag een prachtig en ontspannen interview met Nthabiseng Lohman. Nthatbiseng is een kraamverzorgende en kindercoach en heeft haar eigen praktijk K...
zondag, 26 november 2017

#19 Gynaecologen & Verloskundigen hun Verleden, Heden en Toekomst | drs. Eric Hallensleben

In dit interview geeft drs. Eric Hallensleben, gynaecoloog en psycholoog, ons een prachtige uiteenzetting rondom de geboortezorg: waar we vandaan kome...

subscriptions luister via youtube:
music_video of luister hier:
forward_30forward_10replay_10replay_30
tijdslijn
00:03:06Van psycholoog naar gynaecoloog
00:10:22Benaderingswijze van zwangeren met traumatische ervaringen
00:13:40Verschil tussen iemand willen redden en iemand helpen’
00:17:11De huidige geboortezorg en haar valkuilen
00:25:23Sociocratische model van besluitvorming bij InZwang (VSV)
00:37:31Een stuk geschiedenis tussen verloskundigen en chirurgijnen/gynaecologen
00:43:01De opkomst van VSV’s en de angst die heerst onder verloskundigen
00:55:25Welke bevalling Eric goed is bijgebleven en waarom
01:02:02Erics droom die hij de komende vijf jaar wilt verwezenlijken
In dit interview geeft drs. Eric Hallensleben, gynaecoloog en psycholoog, ons een prachtige uiteenzetting rondom de geboortezorg: waar we vandaan komen, wat momenteel de knelpunten zijn en zijn visie voor de toekomst.
Daarnaast ziet hij zijn rol als arts als één waar de zwangere centraal staat en hij zo’n begeleiding wil geven dat zij sterker uit haar baring komt.
Een mooi verdiepend interview!

Eric Hallensleben heeft zijn doctoraal behaald in psychologie in 1981. Na enige tijd zijn eigen praktijk te hebben wilde hij in eerste instantie psychiater worden. Dit pakte anders uit dan gedacht en is op 36 jarige leeftijd de specialisatie gynaecologie gaan volgen op het LUMC.

Een belangrijk speerpunt van Eric is ‘goede samenwerking’. Nog voordat de integrale geboortezorg ter sprake was, zag Eric het belang van goede samenwerking tussen o.a. gynaecologen en verloskundigen. In 1996 is hij de initiatiefnemer geweest van toen nog één van de eerste Verloskundig Samenwerkings Verbanden (VSV) ‘InZwang’.
Het bijzondere van deze VSV is dat zij een innovatieve, moderne behandelmethode hanteren in besluitvorming, het sociocratisch model. Meer hierover in het interview.

Veel plezier!

Meer weten over Eric Hallensleben? Klik door naar Erics persoonlijke pagina.

Externe bronnen uit het interview:
Anna van Hensbeek
Federatie VSVen
VSV inZwang
drs, Hallensleben - gynaecoloog
chevron_leftchevron_right
Wat zijn jouw gedachten erover?