“Door de overload aan informatie rond zwangerschap, dreigt intuïtief aanvoelen te verdwijnen."

Heleen Houtsmuller - klinisch verloskundige

Titel
Geboortebegeleiders aan het woord

Subtitel
21 zorgprofessionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en de kraamperiode

Auteur
Sabine van Onselen

Vormgever
Sander van Eck

Uitgever
Baboesjka

Aantal blz.
272 in kleur

Eerste druk
19 juni 2020

Prijs
15,- euro

Verkrijgbaar
Centraal Boekhuis, boekwinkels & bol.com: https://www.bol.com/nl/p/geboortebegeleiders-aan-het-woord/9300000003672824

ISBN
978-90-90-33031-0

NUR
851

Beknopte samenvatting
Wat kun je allemaal tegenkomen bij het geboorteproces? Wie zouden daar raad mee weten? Veel vrouwen en stellen (met een kinderwens) hebben​ vragen ​​rond ​​de ​zwangerschap​,​ bevalling en kraamperiode. In het nieuwe boek Geboortebegeleiders aan het woord zijn 21 persoonlijke verhalen gebundeld, boordevol praktijkkennis en inzichten van zorgprofessionals uit ​de geboortezorg​​. ​
Sabine van​ Onselen​, cultureel​ antropoloog​,​​ interviewde vele ​zorgprofessionals uit wel 11 verschillende​ beroepsgroepen en ​kreeg unieke en verrassende antwoorden​ op uiteenlopende vragen.

Samenvatting
Wat kun je allemaal tegenkomen bij het geboorteproces?
Wie zouden daar raad mee weten?

Dit boek bevat 21 unieke interviews met professionals uit de geboortezorg waarin ze hun jarenlange praktijkkennis, passie en persoonlijke verhalen delen.

De geboortebegeleiders komen uit wel 11 verschillende beroepsgroepen en geven antwoord op uiteenlopende vragen die spelen in de verschillende fases, zoals:

vóór de zwangerschap
- Hoe heeft je eigen geboorte invloed op je leven?
- Welke invloed hebben voeding en leefstijl op vruchtbaarheid?
- Waarom hebben veel vrouwen pijn tijdens seks?

zwangerschap & bevallen
- Hoe beïnvloeden je gedachten je zwangerschap en bevalling?
- Wat kun je zelf doen aan bekkenklachten?
- Hoe maak je contact met je baby in de buik?
- Wat zijn voor- en nadelen van verschillende vormen van pijnbestrijding?
- Welke keuzevrijheid is er ten aanzien van ziekenhuisprotocollen?
- Hoe creëer je ruimte in je bekken, zodat je baby beter kan keren of indalen?

kraamperiode
- Hoe zit het met (borst)voedingsschema’s en ‘voeden op verzoek’?
- Wat is een te korte tongriem en hoe voorkom je pijn bij het voeden?
- Wat zijn mogelijke struikelblokken in je liefdesrelatie?
- Welke onzekerheden spelen er in de kraamweek?

Of je nu een kinderwens hebt, zwanger bent of pas ouder bent geworden, deze verhalen helpen je om je kennis te vergroten en meer vertrouwen te krijgen in het geboorteproces en in jezelf.

Over de auteur
Sabine van Onselen (1987) uit Den Haag is de initiatiefnemer, interviewer en auteur van de podcast en het boek 'Geboortebegeleiders aan het woord'. Ze heeft zowel haar bachelor als master afgerond in Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie in Leiden. Beide studie onderzoeken gingen over vrouwengezondheid en geboorte, waarbij ze vele interviews heeft afgelegd met zowel professionals als (aanstaande) moeders.

Studies
Voor haar bachelor heeft ze in 2010 veldwerk en interviews gedaan in Ghana (West-Afrika) met lokale kruiden- en vroedvrouwen. Ze onderzocht de traditionele kennis en gebruiken van kruiden rondom: menstruatie, vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallen, kraamperiode, soa’s en vaginale hygiëne. Dit onderzoek maakte onderdeel uit van een groot overkoepelend onderzoek in etnobotanie onder begeleiding van prof. dr. Tinde van Andel.
Haar masteronderzoek ging over de invloed van een doula op de psychosociale zorgbehoeften van zwangere vrouwen in Nederland. Hiervoor heeft ze uitgebreide en veelal ontroerende interviews met doula’s en moeders afgenomen en daarnaast grootschalig enquêtes uitgevoerd onder moeders.

Sabine's drijfveer
​"Ik zie zorgverleners als verborgen parels in onze samenleving. Zij zetten zich iedere dag in om de voorwaarden te scheppen voor een positieve ontwikkeling van baby’s, kinderen en volwassenen. Ze vallen niet op en staan niet graag in de schijnwerpers, maar als je achter de schermen kijkt en hun vragen stelt, dan ontdek je een schat aan kennis en levenswijsheid.​​ De geboortebegeleiders die hun inzichten delen in dit boek komen uit een breed scala aan beroepsgroepen. Het zijn verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, doula’s, fysiotherapeuten, coaches, een seksuoloog, een natuurgeneeskundige en een hoogleraar Verloskundige Wetenschap.​ ​Naar mijn idee vormen zij ieder een puzzelstuk in de begeleiding van het machtige proces van de geboorte.​"​