“Een van de grootste misvattingen van artsen, en dat gaat heel onbewust, is dat ze mensen gaan redden in plaats van helpen."

Eric Hallensleben - gynaecoloog

Rost Moves Mamas app

Pijn in onderrug en/of het bekken komt veel voor tijdens en na de zwangerschap. Deze app is de eerste in een serie apps die over dit onderwerp geproduceerd wordt door Rosttherapy. De eenvoudige houdingen en bewegingen die in de apps duidelijk worden weergegeven in foto’s helpen je om bekken- en rugklachten te voorkomen of te verlichten. De tips in deze app zijn aanvullingen op het informatieve boek 'Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap' van Cecile Röst.

Download de gratis app Rost Moves Mamas!

Bekkenpijn

Bekkenpijn raakt veel vrouwen tijdens en/of na de zwangerschap. De bekkenpijn verstoort dagelijks functioneren en heeft een behoorlijke invloed op de kwaliteit van leven. Toch worden de klachten vaak niet onderkend en ook lang niet altijd adequaat behandeld. Een onderzoek van Pierce (2012) laat bijvoorbeeld zien dat 71% van de zwangere vrouwen aan hulpverleners vertelden dat ze bekken-/rugpijn hadden, en dat maar één op de vier van deze vrouwen een vorm van behandeling kreeg aangeboden. Veel vrouwen wordt verteld dat bekken- en rugpijn, of pijn aan het schaambot, in de liezen of heupen, bij de zwangerschap hoort en vanzelf na de bevalling verdwijnt. Er worden jaarlijks veel onderzoeken gepubliceerd naar deze klachten en die bewijzen zeker niet dat het klachten zijn die je gewoon hebt en vanzelf overgaan.

Bekkenpijn reageert echter heel goed op gerichte bewegings- en houdingsadviezen en we kunnen de klachten met therapie sterk verminderen. Zwangeren functioneren beter en kunnen meer genieten van hun zwangerschappen. De ontwikkelde therapie is een erg effectief behandelprogramma met snelle en blijvende resultaten (Rost et al, 2006). Binnen een paar maanden kunnen vrouwen vaak weer normaal functioneren, terugkeren naar werk en sporten. Slechts een klein percentage van onze patiënten heeft na de bevalling nog behandeling nodig. Soms hebben vrouwen andere aandoeningen erbij of storen emotionele problemen het herstel, maar ook dan kan therapie een echte helpende hand bieden! De Rost therapeuten hebben hart voor hun werk en begrijpen de vrouwen.